Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grand Thef Auto: San Andreas

A Grand Theft Auto: San Andreas a Rockstar Games Grand Theft Auto videojáték-sorozatának hatodik, és harmadik teljesen 3D-s része. A története 1992-ben, San Andreas államban játszódik, mely Kalifornia államon és Nevada állam egy részén alapul. Az előző részektől eltérően az államban három nagyváros található és a közöttük elterülő vidék: Los Santos, San Fierro és Las Venturas, melyek megfelelnek Los Angeles, San Francisco és Las Vegas játékbeli másainak.

A San Andreas először 2004. október 29-én jelent meg PlayStation 2 konzolra, majd 2005. június 10-én PC-re és Xbox-ra is. A játékból mára több mint 12 millió darab kelt el.

A történet 

Carl Johnson 5 éve Liberty Cityben él, ám kénytelen visszatérni régi otthonába, San Andreasba, ugyanis anyját valakik meggyilkolták. Mikor megérkezik, találkozik testvérével, Sweet-tel, régi ismerőseivel, rokonaival, ám ellenségeivel is. Érkezése után nyomozni kezd anyja halála után, ám ebben rengeteg ember akadályozza. A nyomozása során egyre több sötét dolog derül ki barátairól, a város bandáiról és a hatóságokról is. De sajnos öccsét Briant minden körülmények között hagyta meghalni.

Első fejezet

A játék első fejezete Los Santos-ban játszódik.

Miután CJ visszatér Los Santosba, egyből beleköt néhány rendőr: Tenpenny, Pulaski és Hernandez. A három korrupt zsaru ismerteti vele, hogy rengeteg minden megváltozott a távozása óta, majd kidobják egy számára ellenséges, a Ballas banda területére. Mikor visszatér a Grove Street-i házába, találkozik régi cimborájával, Big Smoke-kal, akivel ezután ellátogatnak CJ anyjának sírjához. Ott újabb régi arcokkal találkozik: bátyjával, Sweettel, másik régi barátjával, Ryderrel és nővérével, Kendllel. Kiderül, hogy Sweet még mindig haragszik CJ-re, mivel őt okolja Brian haláláért. Mikor Kendl elmegy, egy Ballas-autó jelenik meg, és sortüzet nyit a fiúkra. Az eset után a romokban heverő Grove Street Families újra összekovácsolódik és egy bandaháború veszi kezdetét.

Carl, Big Smoke, Ryder és bátyja oldalán száll harcba, többször egymaga hajtja végre a tőlük kapott küldetéseket. Ebben Emmet, a fegyverkereskedő is segít neki. Néhányszor a Grove Street egyik tagja, B-Dup drogos bandájával is meggyűlik a Grove Street-fiúk baja. Carlék megismerkednek Kendl mexikói barátjával, Cesarral, aki ezután rengeteg információt szerez nekik.

Megismerjük a banda régi ismerősét, a frissen szabadult OG Loc-ot, akinek minden vágya, hogy híres rapper legyen. Ezért megbízza CJ-t, hogy segítsen neki megszerezni a Madd Dogg nevű, sikeres szakmabeli dalszövegeit. A gengszterellenes Tenpennyék is többször lefizetik CJ-t, hogy végezzen el néhány feladatot számukra.

A játék első fejezetének végén Sweet elindul, hogy végleg leszámoljon a Ballasokkal, ám Cesar jóvoltából fény derül egy sötét titokra: a Ballas banda, Tenpenny, Pulaski, Smoke és Ryder is közrejátszott CJ anyjának meggyilkolásában. Bizonyíték rá, hogy CJ látja őket egy garázsnál, ahol az a zöld Sabre parkol, amivel elütötték a fivérek anyját. CJ rájön, hogy valószínűleg Sweet csapdába sétált bele, így bátyja után siet. Csakhogy Sweet és bandája az utolsókat rúgja egy parkolóban, ahol már körbevették őket a Ballasok. CJ segít a megmaradt barátainak a harcban, ám végül a rendőrség tűnik fel, majd CJ előtt elsötétül a kép…

Második fejezet

A játék második fejezete San Fierroban és a Badlands nevű vidéken játszódik.

CJ egy hegy lábánál lévő kisvárosban tér magához, Tennpenny és Pulaski karmaiban. Elmondják, hogy Sweet él és börtönben ül, majd egy küldetést adnak CJ-nek: meg kell ölnie egy rendőrt, aki Tenpenny ellen tanúskodna. Mivel CJ nem akar hűvösre kerülni, megöli a szövetségi ügynökök által őrzött tanút. Ezután egy bárba belépve egy Catalina nevű, agresszív nővel találkozik, akivel később különös kapcsolatba kerül. A lány több pénzszerzési lehetőséget is ajánl neki. Egy alkalommal bemutatja CJ-nek új barátját, a néma Claudot, akivel indul egy illegális autóversenyen. Miután CJ megnyerte ezt, Claude pénz híján egy lepukkant San Fierro-i garázst ajándékoz neki.

Tenpenny-n keresztül Carl megismer egy marihuána termesztő öreg hippit, aki csak The Truth-nak (Az Igazság) hívja magát. CJ küldetéseket kap tőle, ám egy alkalommal rendőrök akadnak rá a drogültetvényre. Truth és Carl felégetik az egész termést, majd San Fierroba menekülnek. Itt Carl megismer néhány új ismerőst: egy Zero nevű számítógépzsenit, és a Triádok vezetőjét, a vak Woozie-t. A férfi azt a feladatot adja CJ-nek, épüljön be a város legnagyobb drogbárói -Jizzy B és T-Bone Mendez- közé, majd kiderítve harmadik társukat, végezzen velük. CJ először Jizzyvel, majd azzal a bizonyos harmadik emberrel, Mike Torenoval is végez: lelövi a helikopterét.

Nem sokkal ezután Cesar egy mólóhoz hívja Carlt, ahol mindketten csatlakoznak a harcba a Triádok oldalán, T-Bone Mendez, Ryder és azok emberei ellen. A csatában CJ megöli Mendezt és Rydert, az ütközetet a Triádok nyerik. Csakhogy ezután Woozie arra a döntésre jut egy Ran Fa Li nevű Triád-vezetővel, hogy végleg kisöprik a városból a vietnamiak bandáját. Busás összegért CJ elvállalja, hogy segít ebben, több misszió után végül megöli a vietnamiak Snakehead nevű vezetőjét, így azok elhagyják San Fierrot.

Harmadik fejezet 

A játék harmadik fejezete a sivatagban és Las Venturas-ban játszódik.

CJ egy ismeretlen hívást kap a Las Venturas melletti sivatagból. Mikor odamegy, meglepő személybe botlik: a halottnak hitt Mike Torenoba. A férfi elmondja, hogy azért nem halt meg, mert egy titkosügynök, és egy "hasonmása" ült a felrobbant helikopteren. Mike megígéri, szabadon engedi Sweetet, ha cserébe CJ elvégez neki néhány feladatot. Carl teljesíti ezeket, később pedig Truth bízza meg különböző feladatokkal. Csakhogy Woozie újra felbukkan CJ életében, és meglepő dologgal áll elő: ki akar rabolni egy Las Venturasban található kaszinót, ami ellenséges számára. CJ ezután segít a kaszinórablás előkészítésében. Többek között lenyúl a seregtől egy teherhordó-helikoptert, és egy páncélautót is, és egy Millie nevű,a kaszinóban dolgozó felszolgálólány bizalmába férkőzik azért, hogy odaadja neki a mágneskártyáját, amivel át lehet jutni néhány ajtón. Végül sikerül a rablás, Zero, és a Triádok segítségével.

Ezután Tenpenny ad neki újabb missziókat. Egy alkalommal Frank egy elhagyatott, sivatagi helyre hívatja CJ-t, hogy az átadjon neki egy ellopott rendőrségi aktát. Csakhogy Carl szemtanúja lesz, amint Pulaski és Frank megtudja, hogy Hernandez társuk besúgó. A két rendőr megöli Hernandezt, majd miután Tenpenny elhagyja a helyszínt, Pulaski kényszeríti Carlt, hogy ássa el a holttestet. Csakhogy az egy óvatlan pillanatban a rendőrre támad, akit ezután egy rövid üldözés után meg is öl.

Negyedik fejezet 

A játék negyedik fejezete Los Santos-ban játszódik.

Később Tenpenny tettei kiderülnek, így letartóztatják, CJ pedig visszatér Los Santosba. Toreno ígérete alapján Sweetet kiengedik a börtönből, csakhogy Tenpenny felmentése után a városban káosz lesz úrrá: házakat gyújtogatnak és rabolnak. CJ segít az immár barátnak tekinthető Madd Doggnak ráijeszteni a korábban tőle dalszövegeket lopó OG Locra.

A Grove Street-i fiúk elhatározzák, hogy végleg megsemmisítik a Ballas és a Vagos bandát, a tisztogatásban Carl is részt vesz. A harcok közben Sweet és CJ megtudják, hogy a Grove Street egyik vezetője, B-Dup és annak hű barátja, Big Bear átállt a Ballasokhoz, betörnek a házába, majd elbeszélgetnek velük. Végül megkegyelmeznek B-Dupnak, Big Beart pedig visszaveszik a bandába. A háborúkat a Grove Street nyeri.

A hatalmi átrendeződés után Sweet megtudja hol rejtőzik Big Smoke, így CJ-vel felkeresik. Míg öccse parancsára Sweet az autóban marad, CJ betör a búvóhelyre, egy droglaborba. Lemészárolva az őröket, hosszas lövöldözés után megöli az árulo Smoke-ot. Csakhogy Tenpenny jelenik meg pisztollyal a kezében, és elrabolja Carl elől Smoke pénzét, majd felgyújtja az épületet. CJ az utolsó pillanatban jut ki, ám meglepő látvány fogadja odakinn: Tenpenny és néhány rendőr egy tűzoltóautóval kezd el menekülni, létráján Sweettel. Carl üldözőbe veszi őket, majd segít bátyjának átugorni az ő autójába. Csakhogy rendőrautók veszik üldözőbe őket, és a tűzoltóautóból is tüzet nyitnak rájuk. Hosszas üldözések után végül Tenpenny elveszíti uralmát járműve felett, így a tűzoltóautó egy hídról egyenesen a Grove Street-re zuhan. A balesetben Tenpenny halálra zúzza magát.

A történet végén a városban újra visszaáll a rend, és a Grove Street bandája veszi át a hatalmat…

Városok 

A játék három városa:

 • Los Santos: A játék első szigete. Egy tipikus üdülőváros, ami nagy vonalakban Los Angelesre emlékeztet. Az utcáin bandaháború dúl, az egész játékban itt a legmagasabb a bűnözés. A városrészei: Los Santos belváros, Mullholland csomópont, Sunrise, Gazdagnegyed, Piac, Rodeo, Kelet Los Santos, Gettó, Idlewood, Willowfield, Óceán-dokkok, és a Los Santos Nemzetközi Reptér.
 • San Fierro: A játék második szigete. San Andreas kereskedelmi, repülési, és hajózási központja, ami San Francisco játékbeli mása. Sok felhőkarcoló és hivatal található itt. Emellett ez a játék legkisebb városa is.
 • Las Venturas: A játék harmadik szigete. A kaszinók, a hotelek és a gazdagok városa (tehát mondhatni Las Vegas alternatívája), ami a sivatag kellős közepén helyezkedik el. Itt nincsenek bandák és bűnözés se nagyon, amíg CJ meg nem érkezett oda. A város főutcája zsúfolásig van kaszinókkal, hotelekkel, és drága üzletekkel. A város neve a fejlesztés során sokat változott, néhány képen "LG" fedezhető fel, a második változat pedig Las Venturra volt.

A játékban kisebb falvak is találhatók, amik a nagyvárosok közötti vidéken helyezkednek el. Név szerint: Blueberry, Angel Pine, Las Colinas, Whetstone, Back O' Beyond, Shady Creeks, és Leafy Hallow.

 • Törölt Sziget : Mike Toreno tanyáján található egy térkép, amin felfedezhető néhány eltérés, például hogy nincs "Bayside", hanem helyette egy kicsit távolabb egy sziget, ami az Alcatrazhoz hasonló lett volna, de a fejlesztés során kivették és berakták helyette a Bayside-ot. Ez már a játék fejlesztése legvégén történt.

Bandák 

A játékban előforduló bandák:

 • Grove Street Families: Los Santos egyik bandája, amit Sweet és Carl irányít. Ruhájuk színe zöld, legfőbb fegyverük az UZI és a pisztoly. A banda főbb tagjai: Sean "Sweet" Johnson, Carl Johnson, Melvin "Big Smoke" Harris (áruló), Lance "Ryder" Wilson (áruló), Barry „Big Bear” Thorne és Mark „B-Dup” Wayne (áruló).

Terület: Los Santos: Gettó, Playa Del Seville, Temple, Santa Maria Part majd Glen Park és Idlewood. Érdekesség: Eredetileg a Grove Street Familyt Orange Grove Familynek hívták, és a megjelenés előtt lett belőle Grove Street Family.(Néhány grafiti még mindig OGF-et vagyis Orange Grove Family-t ábrázol.

 • Ballas: Los Santos egyik bandája, a Grove Street legfőbb ellensége. Ruhájuk színe lila, legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Legfőbb tag(ok): Mark „B-Dup” Wayne, Melvin "Big Smoke" Harris, Lance "Ryder" Wilson. Vezető: Kane Tagok: Kicsi Menyét.

Terület: Los Santos: Kelet Los Santos, Idlewood, Glen Park, Veroba Part, Willofiled és Jefferson.

 • Los Santos Vagos: Los Santos egyik bandája, a Grove Street egyik ellensége. Ruhájuk színe sárga (csak fejpánt), legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Vezető: Big Poppa Tagok: Freddy.

Terület: Los Santos: Los Flores, Las Colinas, Keleti Part.

 • Varrios Los Aztecas: Los Santos mexikói bandája, a Ballas és a Vagos ellensége. Ruhájuk színe türkiz (csak fejpánt), legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Legfőbb tag(ok): Cesar Vialpando , Gal , Hazer, Sunny, Jose.

Terület: Los Santos: Kis Mexikó, El Corona és Unity állomás.

 • San Fierro Rifa: San Fierro egyik bandája, a los santosi mexikói bandák (Varrios Los Aztecas, Los Santos Vagos) ellensége (bár a játék során drogügyleteket kötnek a Vagos-sal). Ruhájuk színe türkiz (csak fejpánt), ezért könnyen összekeverhetők az Aztecas-sal. Fegyverük nincs. Pénzük alig, ez is a drogból származik. Legfőbb tag(ok): T-Bone Mendez, a bandavezér a játékban meghal.

Terület: San Fierro: Doherty, King, Garcia és Battery Point.

 • Triádok: San Fierro egyik bandája, a vietnamiak legfőbb ellensége. Ruhájuk színe fekete, legfőbb fegyverük az AK-47, UZI és pisztoly. Legfőbb tag(ok): Wu Zi Mu, Ran Fa Li, Su Xi Mu, Little Lion, Ah Ah Kung és Guppy.

Terület: San Fierro: Kínai Negyed és Calton Magaslat. Las Venturas: Négy Sárkány Kaszinó.

 • Da Nang Tang Fiúk: San Fierro egyik bandája, a Triádok legfőbb ellensége. Ruhájuk színe változó, legfőbb fegyverük az UZI, kés és a pisztoly. Legfőbb tag(ok): Snakehead.

Terület: San Fierro: Északi Sugárút, Keleti Sugárút és Easter Basin.

 • Leone Család: Egy Olasz mafia család Liberty Cityből. Vezére Salvatore Leone. Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó. A Sindacco Család és a Forelli Család ellensége.
 • Forelli Család: Szintén egy olasz mafia bűnszervezet Liberty Cityből. Marco Forelli, Sonny Forelli testvére a banda vezetője, de Carl megöli őt a Marco Bistróban, LIberty Cityben. A Leone Család és a Sindacco Család riválisa. Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó.
 • Sindacco Család: Ez is egy olasz mafia család Liberty Cityből. Vezére Johnny Sindacco (csak másodlagos)aki a húsüzemben meghal szívrohamban. A Leone Család és a Forelli Család riválisa.

Terület: Las Venturas: Caligula Kaszinó, Sindacco Vágóhíd, Sindacco Műanyag Gyár.

Szereplők 

 • Carl "CJ" Johnson A játék főszereplője. 5 évvel ezelőtt (1987) bandájával, a Grove Streettel küzdött Los Santos bandái ellen, ám a háborúk során öccsét, Briant ismeretlen körülmények között hagyta meghalni, ő pedig Liberty Citybe menekült. 1992-ben, öt évvel a történtek után visszatér Los Santos városába, mivel anyját valakik meggyilkolták. Mikor megtudja, hogy anyja gyilkossága hátterében bandák, rendőrök és még barátok is vannak, bosszúhadjáratba kezd. Végül, hosszú utat bejárva a Grove Street-el megnyeri a bandaháborút, és Los Santos királya lesz.
 • Sean "Sweet" Johnson A Grove Street banda tagja, Carl bátyja. Többször is bajba keveredik a történet során, amikből általában Carl húzza ki. Egyszer egy rajtaütés során súlyosan megsérül és elkapják a rendőrök. Később Toreno elintézi a szabadlábra helyezését. Ezek után már Big Smoke-ot keresik. A játék végén CJ-nek segít a Grove Street család irányításában.
 • Melvin "Big Smoke" Harris: A Grove Street tagja, Carl régi barátja. Testes teremtmény, aki többször megeszi a kaját barátjai elől. Életében nagy szerepet játszanak a könyvek és a drog. Többször kér segítséget Carltól, ám a történet végén kiderül, hogy elárulta a bandát és Carl anyjának gyilkosságában is szerepet játszott. Miután lecseng a bandaháború CJ, és Sweet a nyomára akad, és Carl, egy hadseregnyi Ballas-tagon átvergődve magát a nyomára akad, és végez vele.
 • Lance "Ryder" Wilson: A Grove Street tagja, CJ régi barátja. Látszólag bandája szolgálatában áll, de valójában CJ anyjának meggyilkolásában játszott közre. Egyszer San Fierro-ban találkozóra ment T-Bonehoz, ám rájuk bukkant Cesar Vialpando, és CJ-vel karöltve végeztek vele.
 • Kendl Johnson: CJ és Sweet egyetlen lánytestvére. Később Cesar Vialpando barátnője lesz.
 • Cesar Vialpando: Kendl barátja. Mexikói származása miatt CJ és Sweet nem nézik jó szemmel a kapcsolatukat, ám később megbarátkoznak Cesarral, aki ezután a segítségükre lesz. Több fontos információt szolgáltat CJ-nek az ellenséges bandákkal, és az árulókkal kapcsolatban. Neki is köszönhető a Grove Street diadala.
 • Catalina: Cesar unokatestvére, akit CJ egy bárban ismer meg. A harcias természetű hölgyemény és Carl között egy futó kaland alakul ki. A lány ezután pénzért küldetéseket ajánl neki. Később Claude-dal lelép Liberty City-be.
 • Frank Tenpenny: San Andreas egyik korrupt rendőrtisztje, egy gengszterellenes csapat vezetője. Többször megfenyegeti CJ-t, majd küldetésekkel bízza meg, amik többsége Tenpenny lebukásának elkerülésére szolgálnak.
 • Eddie Pulaski: Tenpenny korrupt társa.
 • Jimmy Hernandez: Tenpenny és Pulaski társa, aki valójában besúgó.
 • Jeffrey "OG Loc" Martin: A Grove Street régi barátja, nagyszájú, tehetségtelen rapper.
 • Madd Dogg: Egy gazdag és sikeres rapper, akitől OG Loc kérésére Carl ellopja a dalszövegeit és megöli a menedzserét. Madd Dogg ezért ivásba kezd, majd Las Venturas-ban öngyilkosságra készül, amit Carl megakadályoz. Ettől kezdve Carl lesz a menedzsere.
 • Wu Zi Mu "Woozie": A Mountain Cloud Boys Triádok tagja, akit Carl egy illegális autóversenyen ismer meg. Később megszerzi a Four Dragon Casino-t(Négy Sárkány kaszinó).
 • Zero: Truth számítógépzseni ismerőse. A hobbija egyben a foglalkozása is: egy RC játékokkal foglalkozó boltot üzemeltet, amit Carl vesz meg. Ősi ellensége egy Berkley nevű ember, akit Carl segítségével egy RC versenyen ver meg. Később a Caligula kaszinó kirablásában segédkezik.
 • Ran Fa Li: A Red Gecko Tong Triádok vezetője. Később Woozie és Carl szerződést köt vele.
 • Su Xi Mu: Woozie segédje, aki gyakran képviseli vak főnökét.Később segít CJ-nek visszaszerezni Madd Dogg házát, de életét veszti amikor a Vagosos szétlövi a fejét.
 • Claude Speed: A GTA3 néma főhőse, Catalina szerelme, aki autóversenyekkel keresi a pénzét.
 • Truth Tenpenny hippi ismerőse. Vidéken van egy tanyája ahol marihuannát termesztett míg rá nem találtak a rendőrök, így Carl-al San Fierroba menekült. Truth kérésére a 'Black Project' nevű küldetésben meg kell szerezni számára a Jetpack-et.
 • Jizzy B: San Fierro legnagyobb stricije, a Pleasure Domes Club tulajdonosa.
 • T-Bone Mendez: Jizzy egyik üzlettársa, drogban utazik.
 • Mike Toreno: Titkosügynök, akinek kapcsolatai vannak Jizzyvel, T-Bone-nal, Ryderrel és Smoke-kal. Ő az egyetlen aki ki tudja szabadítani Sweetet, ezért Carl segít neki.
 • Barry „Big Bear” Thorne: A Grove Street egyik régi, hűséges tagja. A drog azonban B-Dup szolgájává tette. Később visszaállt a Grove-hoz.
 • Mark „B-Dup” Wayne: A Grove Street banda egyik tagja, aki jó kapcsolatban van Big Bearrel, később pedig a Ballas bandával.
 • Snakehead: a San Fierróban tevékenykedő, vietnami banda vezetője.
 • Emmet: Los Santos egyik fegyverkereskedője.
 • Brian Johnson: Carl fiatalon elhunyt öccse.
 • Old Reece: Egy öreg Los Santos-i fodrász, a Grove Street régi ismerőse.

Rádióállomások

A GTA San Andreas-ban 11 rádióadó van 20 külön DJ-vel. Rádiót csak akkor lehet hallgatni, amikor valami földi, vízi, vagy légi járműbe szállunk (kivétel ez alól a bicikli). Az adóknak különféle stílusuk, és műsorvezetőjük van.

 • WCTR: Egy beszélgetős rádió, amin hírek és talkshow-k mennek.
 • Master Sounds 98.3: Ezen a rádión a soul legnagyobb slágerei, groove és klasszikus funk dalok mennek. A DJ-je Johnny "The Love Giant" Parkinson.
 • Playback FM: Itt hamisítatlan hip-hop megy minden mennyiségben. A DJ Forth Right MC.
 • Bounce FM: A funk zene otthona, amit The Funktipus vezet.
 • K-DST: Klasszikus rock, és rock n' roll adó Tommy "The Nightmare" Smithel, kinek hangját a Guns N' Roses énekese, Axl Rose kölcsönzi.
 • K-Jah West Radio: Itt dancehall, reggae, és club zene megy, emellett ez az egyetlen rádió, aminek két műsorvezetője van: Marshall Peters, és Johnny Lawton.
 • CSR 103.9: Egy modern soul adó. A DJ Philipp "PM" Michaels.
 • Radio X: A modern rock adója, a DJ-je Sage.
 • K-Rose: Itt countryt és westernt adnak. A DJ Mary-Beth Maybell.
 • Radio Los Santos: A nyugati part hip-hop rádiója. Julio G vezeti.
 • SF-UR: A house zene adója, a DJ Hans Oberlander.